Egenremiss

Jag ska lägga upp min egenremiss här. Den gav mig träffar med en läkare som skrev ut NDT.

Om du inte lyckas komma dit du vill med hjälp av din husläkare, kan du pröva att skriva en egenremiss.

När kan det vara aktuellt att skriva en egenremiss?

Om landstinget du bor i accepterar egenremisser, eller ”egen vårdbegäran”, kan du alltid skriva en sådan. Många gånger går det går smidigare att låta din egen husläkare skriva remissen då det där finns upparbetade kanaler. Men om du har bekymmer med denna modell kan du skriva en egen remiss till specialister eller mottagningar. När du skriver remissen gäller sedan den nationella vårdgarantin, i Stockholm till och med kortare garantitid (källa: 2013 www.svt.se).

Egenremiss/egenanmälan/egen remiss/vårdbegäran, olika namn på samma sak. En remiss är en hänvisning eller begäran om vård till en mottagning eller särskild läkare. Många landsting, bland annat alla storstadslandsting, har valt att följa andan i patientlagen och tillåter att du som patient själv skriver eegenremiss. Tanken är att du som patient i första hand ska söka hjälp på din vårdcentral. Är den behandling du får där inte tillräcklig, då kan du hänvisas vidare till annan mottaging, antingen med en läkarremiss eller genom att du själv skriver din remiss.

Att skriva sin egenremiss innebär att du kort skriver till mottagningen och berättar om hur du mår och varför du söker vård. Vissa mottagningar har en särskild blankett som du kan ladda ned/hämta, skriva ut och använda (sekretessen tillåter inte ifyllnad direkt på nätet). 

Vem kan bättre veta dina behov än du själv? 

Länkar i samma ämne: